Het is weer zover: duizenden studenten maken zich gereed voor de laatste periode van hun schoolcarrière. De scripties vergen soms bijna letterlijk bloed, zweet en tranen. Maar als ‘ie eenmaal af is, kan je wel een gat in de lucht springen. Het enige wat je dan nog te wachten staat, is de verdediging. Wij vertellen je hoe je nog zelfverzekerder bij je presentatie staat en zo jouw cijfer nog een tandje omhoog kan tillen!

 

Laat je scriptie mooi afdrukken

Je hebt waarschijnlijk zo’n 6 maanden lopen zwoegen en het resultaat mag er dan ook zeker wezen. Een proefschrift drukken is dan echt geen overbodige luxe. Je kan ervoor kiezen om het op wat steviger papier te laten printen met eventueel een mooie shine. Met een mooi geprint proefschrift sta je toch echt wat zekerder dan wanneer je je scriptie thuis uitprint. En natuurlijk is zo’n mooi gedrukte scriptie een leuk aandenken aan je studietijd.

 

Een mooie layout voor je scriptie

Wil je het groots aanpakken? Er zijn ook bedrijven die een proefschrift layout voor je kunnen ontwerpen. Je betaalt er natuurlijk wel wat meer voor, maar het is het zeker waard. Natuurlijk mag je een boek (of scriptie) niet op de kaft beoordelen, maar het maakt de duizenden woorden die erin staan nog net even een stukje interessanter. Je kan vaak zelf een idee aanleveren (iets wat past bij je scriptie bijvoorbeeld) of juist ontwerpers aan de slag laten gaan. Zo wordt jouw scriptie pas echt uniek!

 

Oefenen voor je verdediging

Laat familie, vrienden of juist je begeleider je volledige scriptie lezen en je vervolgens vragen stellen. Zo kan je jezelf al wat beter voorbereiden op je verdediging, waar je vragen krijgt die je misschien niet had zien aankomen. Natuurlijk kan je zelf ook al een aantal vragen bedenken. Zorg dat je de antwoorden op die vragen ergens opschrijft, zodat je ze kan ‘oefenen’. Net zoals je leert voor tentamens, eigenlijk!