Een printer wordt vaak gezien als de poort van de digitale naar de analoge wereld. Het zorgt ervoor dat digitale bestanden naar een afdruk op papier worden vertaald. Het vertalen van informatie op papier wordt al eeuwen gedaan, het begon met de boekdrukkunst en werd opgevolgd door de typemachine. In dit artikel vind je meer informatie over verschillende type printers door de jaren heen.

Wielprinters

Dit is eigenlijk een digitale variant van typemachines, ze maken gebruik van een schijf waar alle tekens op staan. Het grootste voordeel hiervan was dat de printjes in heel hoge kwaliteit afgedrukt kon worden, ook was de printer in staat om doorslagen te maken. De nadelen waren dat ze erg traag en luidruchtig waren, ook de schijf moest vervangen worden per lettertype. Deze printers zie je alleen nog maar in musea.

Regeldrukkers

In principe lijkt deze printer op de wielprinter, alleen wordt er in plaats van een wiel een rol, band of ketting gebruikt waarop de tekens staan. Het grootste voordeel vergeleken met de wielprinter was de snelheid. Met regeldrukkers konden (afhankelijk van het model) wel vijf tot twintig regels per seconde afgedrukt worden, door de hoge snelheid was de kwaliteit vaak niet best.

Matrixprinters

Deze printers waren de eerste die de mogelijkheid hadden om afbeeldingen te printen, dit was echter nog wel in zwart/wit. Deze printers drukte hun tekst door gebruik te maken van kleine pinnetjes die de inkt op het papier drukken, hoewel ze erg ouderwets zijn, worden deze printers in deze moderne tijd nog steeds gebruikt, maar wel alleen door specifieke bedrijven zoals postkantoren en bloemenveilingen.

Thermische printers

deze zijn een stuk geavanceerder. Door bepaalde chemicali├źn dat het speciale papier bevat, kan deze printer door hitte op bepaalde plekken uit te drukken afdrukken maken. Ze worden nog vaak gebruikt in winkels en supermarkten, denk aan de kassabonnetjes. De voordelen van thermische printers zijn dat ze erg snel zijn en dat ze geen inkt nodig hebben voor het printen, de nadelen zijn dan weer dat de afdruk kan vervagen na verloop van tijd en dat ze speciaal papier nodig hebben.

Inkjet printer

Dit is de moderne printer die we tegenwoordig in de meeste huizen en bedrijven terugvinden, deze printer is te vergelijken met de matrixprinter, alleen wordt de inkt niet op het papier gedrukt, maar gespoten. Deze printers zijn in principe niet duur, maar de inkt is dat wel. Deze printers waren ook de eerste A4 en A3 kleurenprinters.

Laser- en ledprinters

Deze printers maken gebruik van een fysisch proces waarbij het papier over meerdere rollen wordt geluid, waarbij de eerste gedeeltes van een lichtgevoelige drum elektrisch geladen worden met behulp van een pulserende laser die via een snel roterende spiegel de drum bestrijkt, de poeder wordt aangebracht op de geladen gedeeltes zodat het aangetrokken wordt door het magnetische veld van de drum, dit wordt overgebracht op het papier.