Financiering door middel van factoring wint de laatste jaren gestaag aan populariteit als een manier om een startende of kleine onderneming te financieren. Factoring wint het zelfs vaak van andere instrumenten als leningen en andere voorfinancieringen. In deze blog kijken we naar wat factoring precies inhoudt en wat de voornaamste voordelen zijn voor MKB’ers.

Wat is mkb factoring ook alweer?

MKB factoring is simpel gezegd een financieel instrument waarbij je uitstaande facturen als ware doorverkoopt aan een ander bedrijf. Zij betalen direct 100% van het factuurbedrag, minus een factoring-fee. Op deze manier krijg je direct je geld en hoef je niet te wachten op de betaling van derde partijen. Hier zit natuurlijk al een voordeel, maar er zijn er nog meer.

De voordelen van factoring

Verbeterde cashflow

Het belangrijkste voordeel van factoring is uiteraard de verbeterde cashflow. Je hoeft niet meer 30 dagen te wachten tot debiteuren hun factuur betalen. Hierdoor kun je sneller door met je werkzaamheden, investeringen of je eigen openstaande rekeningen. Zeker met moeilijke debiteuren die vaak herinneringen nodig hebben om tot betaling over te gaan scheelt dit enorm veel tijd en moeite.

Verleng je betalingstermijn met vertrouwen

Een competitief voordeel voor veel MKB’ers is de betalingstermijn die ze kunnen hanteren. Als je niet hoeft te wachten op je geld is het geen probleem om je betalingstermijn van 30 dagen op te hogen naar 60 dagen.

Relatief gemakkelijke kwalificatie

Voor de meeste financiële instrumenten moet je aan allerlei eisen voldoen om in aanmerking te komen of om gunstigere voorwaarden te krijgen. Bij factoring is het relatief gemakkelijk om je ervoor te kwalificeren en zijn de voorwaarden vrijwel altijd gelijk. Zolang de klanten in je portefeuille over het algemeen netjes betalen is het geen probleem om te kwalificeren.